Probleme pentru platformele de streaming: ce restricții au intrat în vigoare
Autoritățile de reglementare din China au luat măsuri pentru a interzice minorilor să participe în industria live-streamului din țară pentru a-și proteja „sănătatea fizică și mintală”.
Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de represiuni asupra unui sector care a câștigat o popularitate uriașă pe fondul COVID-19 din 2020.
Noile cerințe, emise de patru autorități de reglementare, inclusiv Administrația Națională de Radio și Televiziune și Administrația Cyberspace din China (CAC), reprezintă cele mai recente mișcări guvernamentale de a consolida protecția minorelor în spațiul cibernetic.
„Platformele de internet ar trebui să implementeze cu strictețe cerința de înregistrare a numelui real și să interzică oferirea de servicii de bacșiș pentru minori, cum ar fi reîncărcarea în numerar, achiziția de cadouri și plata online”, potrivit unui comunicat emis de autoritățile de reglementare. Dacă se constată că platformele încalcă cerințele de mai sus, ar putea fi puse în aplicare măsuri, inclusiv suspendarea sau închiderea activității de streaming live.”
Noile reguli interzic, de asemenea, celor sub 16 ani să transmită în direct, în timp ce utilizatorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani trebuie să obțină permisiunea părinților sau a tutorilor lor înainte de a face streamuri live.
Autoritățile de reglementare doresc, de asemenea, ca Big Tech să-și îmbunătățească și să-și actualizeze „modul pentru tineret”, o funcție implementată de firmele de tehnologie anul trecut, sub presiunea statului, pentru a proteja adolescenții de dependența de jocuri și de conținutul inadecvat.
Platformele sunt direct responsabile
Platformelor li se cere să angajeze echipe dedicate de cenzură a conținutului pentru tineri și trebuie să închidă activitățile utilizatorilor în modul pentru tineri după ora 22:00 pentru a „a se asigura că au suficient timp să se odihnească”, se arată în comunicat.
Odată cu creșterea popularității activităților online, autoritățile de reglementare chineze s-au confruntat cu problema dependenței tinerilor și a cheltuielilor excesive în spațiul digital, descriind problema ca fiind cauza anumitor probleme sociale.
Cu toate acestea, noile reguli impun în mod specific operatorilor de platformă să își asume responsabilitatea directă pentru gestionarea zilnică a activităților online pentru tineret, inclusiv înregistrările de noi utilizatori, auditarea cerințelor de vârstă și gestionarea încălcărilor și pedepselor.
După ce și-a dublat dimensiunea în primul an al pandemiei, deoarece consumatorii blocați acasă s-au orientat către streamuri live pentru divertisment și cumpărături, industria a adunat peste 600 de milioane de utilizatori până la jumătatea anului 2021, potrivit companiei de consultanță de piață iiMedia Research.
Cele mai populare platforme de comerț electronic de streaming live din China sunt aplicația soră chineză Douyin a TikTok, Taobao Live a Alibaba Group Holding și platforma video a Kuaishou Technology, în timp ce Huya și Douyu sunt cei mai populari streameri de jocuri video, potrivit iiMedia Research.